Avocat asigurari medicale (generale)

 

CABINET AVOCAT RODICA MUSTEA

021.2226790

0723530753

Avocat cu experienta peste 20 ani in asigurari generale si malpraxis .

Malpraxis

 

Prin acest tip de asigurare sunt acoperite prejudiciile materiale si morale cauzate pacientilor din culpa medicului in exercitarea atributiilor sale profesionale . Culpa medicului , farmacistului , personalului pentru care doctorul are o raspundere , se determina in raport de reglementarile legale privind exercitarea profesiei respective , a deotologiei profesiei medicale. Rezultatul manifestarii culpei poate fi o leziune corporala , o agravare a sanatatii , invaliditatea sau chiar moartea.

Suma asigurata este cea declarata de medic, farmacist etc. si reprezinta o estimare a posibilelor situatii de raspundere civila la care ar putea  fi pus in situatia sa plateasca .

La stabilirea intinderii prejudiciului se iau in calcul mai multe elemente printer care, cheltuielile pacientului pentru a reveni la starea de sanatate, costul tratamentelor speciale, a interventiilor chirurgicale , pierderea de venit pe perioda covalescentei, eventualele cheltuieli in procesul civil .

Sunt excluse din raspunderea Asiguratorului , prejudiciile suferite de pacienti din interventii chirurgicale de schimbare de sex, din operatii estetice , din tentative de sinucidere , calamitati naturale si altele , dupa cum este practica asiguratorului respective.

Asigurarea medicului, farmacistului, furnizorului de servicii medicale , este o asigurare de reclamatie , facuta pentru prima data de client, cu referire la un eveniment produs in perioada de valabilitate a contractului de asigurare. Dauna se stabileste pe baza dovezilor medicale ale culpei , expertize medicale , actele de tratament de refacere etc. , chitante si poate avea urmatoarele posibilitati de rezolvare:

a)      dauna este indubitabila la valoarea pretinsa , medical asigurat recunoaste ca nu are nici un argument de aparare si solicita asiguratorului sau plata sumei respective direct la tertul pagubit;

b)      dauna pretinsa nu este corecta in toatalitate, caza in care asiguratorul si medical asigurat colaboreaza pentru a stabili suma reala si a negocia lichidarea amiabila a pretentiei, caz in care , suma rezultata di negociere se va putea plati direct la persoana prejudiciata;

c)      medical nu recunoaste raspunderea , nu este de accord cu nicio suma , caz in care se poate ajunge la pertul pagubit. La proces Asigutaorul este obligta sa colaboreze cu Asiguratul pentru formularea unor aparari corecte. Hotararea judecatoreasca poate absolvi de raspundere medical , dar il poate oblige la plata. Aceasta , odata ramasa definitive , constituie baza de indemnizare pentru Asigurator.

Problema este daca prin Hotararea judecatoreasca nu se poate acoperi c/val daunelor deoarece limitele de acoperire in politele de malpraxis nu exista datorita primelor sumelor asigurate care de fapt sunt cele declarate de medici atunci suma stabilita de sentinta ar trebuie platita de medic. Insa, cum medicul nu dispune de acesti bani, obligatia de plata se duce automat la spital, iar de acolo in “cascada” pana la Ministerul Sanatatii.